Olof Palme, Sveriges statsminister 1969-76, och 1982-86, tillbringade trettio somrar på Fårö. Han utvecklade med tiden en stark samhörighet med öns natur, kultur och särart, och han lärde känna många fåröbor som nära vänner.
Olof Palme var bland annat med och invigde Nantens kvarn på Butleks, sommaren 1974, tillsammans med flera tusen deltagare.
Olof Palmes liv ändades med skottet på Sveavägen den 28 februari år 1986. In i det sista var han fredsmäklare i olika konflikter runt om i världen. Fårö socialdemokratiska förening vill hedra Olof Palme med denna minnesplats. Minnesplatsen är en skulpturgrupp formad som en cirkel och i den ska besökare kunna sitta ned på sju stora ”hallar” i kalksten. En av hallarna i skulpturgruppen är placerad på en högre pelare för att tjäna som ett landmärke. Det är Olof Palmes internationella arbete som inspirerat till den konstnärliga utformningen. Men det är en mötesplats som ska påminna besökare om Fåröbornas urgamla strandnäring och kulturhistoria.
”Hallar” är fårömål och betecknar små ovala kalkstenar som skapats av havet och som fiskare på Fårö tidigare använde som sänken i fiskegarn. Sådana garn, med hundratals små ”hallar”, kunde ses i bruk så sent som på 1960-talet,
Sommaren 1985 gav fåröborna en liten sten i gåva till Olof Palme med en inskription som önskade lycka till i hans politiska arbete.
Ifall man vänder sig ifrån minnesplatsen eller ser till vänster om infotavlan, så kan man se en orange telefonkiosk bredvid Sudersands resort och busskur.
Denna telefonkiosk sticker såklart ut med sin orangea färg och för att man sällan ser en telefonkiosk nu för tiden. Men den sticker också ut med sin historiska betydelse. Från denna kiosk ringde Olof Palme många samtal och vissa Fåröbor säger att ”Det var ifrån denna telefonkiosk Olof Palme styrde Sverige”.
Telefonkiosken har förändrats mycket genom tiden, men har fått tillbaka sin klassiska orangea färg (2018) efter att ha varit vitmålad i många år.
Läs också:
Helagotland.se – Hur Fårö minns sin statsminister
Program Fåröfestival (tidigare Fårönatta)
Nu är programmet här! Hämta och läs det här genom att klicka här!