SKAPA ETT KONTO
Det tar mindre än 1 minut!
Varför skapa konto?

Nantens hus

Ferdinand Pettersson (1875-1938) var född vid Djaupur på Fårö. Hans far var mjölnare Johan Pettersson (1847-1930) och hans mor var Anna, född Andersson (1845-1918). Ferdinand hade en bror, Oskar (1887-1907), som drunknade vid 20 års ålder under en jakt på alfågel vid Djaupur. Ferdinand kallades för ”Nanten”. När Nanten var barn hjälpte han kvarnägare Kristoffer Johansson med arbetet i Butlexkvarnen.

Nanten blev mjölnare som sin far och år 1900 köpte han kvarnen vid Butlex som fick namnet ”Nantens kvarn”.

Det sägs att Nanten var hörselskadad, men flera har berättat att han i någon mån kunde höra och att han också kunde tala. Dagboksanteckningar som Nanten efterlämnat visar att han kunde uttrycka sig bra i skrift. Han var också känd för att laga klockor.

Nanten avled 1938 i lungtuberkulos och eftersom Fårö sockens hälsovårdsnämnd var rädd för smitta brändes huset ned omkring 1939-1940.

Under några helger i april och maj 2006 har arbetslaget under ledning av Anders Ruthström fortsatt med arbetet att sätta tun kring Nantens hus. På bilden är det fr.v. Björn Wrigander, Anders Ruthström, Sievert Hultqvist, Ingvar Söderdahl och Ragnar Kellström som lägger sten i grindpelarna. Arbeten som kommer att utföras är bl.a. nytt tak på vedboden och montering av en slipsten. Det är en fröjd att se de fina arrangemangen som arbetslaget utför vid Nantens!

Ett restaureringsarbete av det 30 kvadratmeter stora huset påbörjades år 2006 av Fårö Hembygdsförening. På andra sidan vägen finns Nantens arbetsplats, ”Nantens kvarn”.

Källa: Fårö Hembygdsförening

Lämna ett svar

Du saknar behörighet för att redigera detta inlägg eller är inte inloggad.

Facebook
Twitter
Email

Fler inlägg:

Fårö Framtids årsmötes protokoll

Den 10 april 2023 hölls Föreningen Fårö Framtid sitt årsmöte och nu finns protokollet från Föreningen Fårö Framtids årsmöte att ...
Läs mer

Byte av färistar – 22/5-24/5

Fårö LRF byter färistar på Dämba- och Kalbjärga vägen from måndag 22 till onsdag 24 maj . Ge akt på ...
Läs mer

Utemöbel säljes

Utemöbel säljes som behöver kärlek. Pris: 100 kr Hämtas på fina Fårö på Ekeviken   tel: 0737088235 ...
Läs mer
Laddar in …

Den här hemsidan använder cookies för att din användarupplevelse ska bli så bra som möjligt.  Lär dig mer