SKAPA ETT KONTO
Det tar mindre än 1 minut!
Varför skapa konto?

Lots- och vaktstugan vid Lauter

Under 200 år var Lauterhorn, udden norr om Lauterviken, Fårös viktigaste industriområde. På 1660-talet byggdes här Fårös första stora kalkugn där öns värdefulla kalksten brändes till kalk för export i stor skala. Kalkbränning skedde sedan på denna plats i 200 år och ett litet bruk växte upp vid Lauter med kalkpatronsgårdar och mindre byggnader för kalkugnskarlar och andra arbetare. Kalkskutorna förde från den utmärkta hamnen ut tunnorna med färdig kalk till olika Östersjöhamnar i Danmark och Tyskland.

Då kalkutförsel var belagt med tull kom tullare att verka här liksom lotsar som assisterade de besökande fartygen. För deras verksamhet byggdes här en liten enkel vaktstuga av sten med ett enda rum, en öppen spis och ett förhållandevis stort fönster från vilket man hade uppsikt över kalkugn och hamn.

När verksamheten lades ner fick den lilla stugan stå kvar och blev till slut en ruin. Fårö Hembygdsförening har ett nyttjanderättsavtal på huset, har renoverat det och försett det med en enkel inredning med bord och några bänkar. Stugan står ständigt öppen för besökande som inte bara kan bese den utan också, när så önskas eller behövs, slå sig ner här, elda en brasa i den öppna spisen och förtära sin medhavda matsäck.

En diger gästbok brukar fyllas mest varje år bl.a. av gäster som sökt skydd här för regn, storm och kyla.

Text: Fårö Hembygdsförening

Du saknar behörighet för att redigera detta inlägg eller är inte inloggad.

Lämna ett svar

Facebook
Twitter
Email

Fler inlägg:

Vägarbete sker på Dämbaväg – 26/9-29/9

Från tisdagen 26/9 till den 29/9 kommer vägarbete ske på Dämbavägen. Vid vägen ska färister bytas. Begränsad framkomlighet för personbilar ...

Ytterdörr Classic vit Tempo + handtagspaket (sänkt pris)

Vi säljer pga felköp. Dörren är inköpt i november förra året. Är ej uppackad. Mått: 980x2080 Högerhängd. Inköpspris på Nordiska ...

Piké kvarglömd

Kvarglömd piké på Sudersands cykeluthyrning.   Maila sudersandscykeluthyrning@outlook.com ...
Laddar in …
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner