SKAPA ETT KONTO
Det tar mindre än 1 minut!
Varför skapa konto?

Avaeken

Viktigt! Eken står på privat mark och särskild hänsyn bör iakttas då man besöker platsen,

På en av gårdarna vid Ava finns den berömda Avaeken.  även om man alltid är välkommen att sitta ner en stund och koppla av under den mäktiga kronan. Redan Carl von Linné imponerades av Avaeken, då han och hans följe besökte Fårö under ett par sommardagar 1741. Vid Avagården som ”såg täck och ordentlig ut” gjorde man en paus och ”här svalkade vi oss i den brännande hettan under en stor ek, som stod på gården”. 2007 firade man 300-årsjubiléet av Linnés födelse och Avaeken var en av de utvalda besöksplatserna på Gotland.

Man säger att Avaeken kan vara upp emot tusen år, så redan när Linné vilade i skuggan av det stora trädet, hade det uppnått en ansenlig ålder. Linné mätte stammens omkrets till 7 alnar, dvs. drygt fyra meter. 1898 mättes stammen till 9 alnar, nära fem och en halv meter. Sedan dess har stammens tillväxt avstannat. Eken är numera sargad av ålder. 1962 gjordes stora ansträngningar för att bevara trädet. Man tog bort allt murket virke, strök insidan med tjära, fyllde håligheterna med betong och stagade upp de kraftigaste grenarna. Sedan dess sägs Avaeken ha fått ett nytt liv och nya skott har slagit ut på stammen.

Text: Fårö Framtid, Fårö 2007

Lämna ett svar

Du saknar behörighet för att redigera detta inlägg eller är inte inloggad.

Facebook
Twitter
Email

Fler inlägg:

Fårö Framtids årsmötes protokoll

Den 10 april 2023 hölls Föreningen Fårö Framtid sitt årsmöte och nu finns protokollet från Föreningen Fårö Framtids årsmöte att ...
Läs mer

Byte av färistar – 22/5-24/5

Fårö LRF byter färistar på Dämba- och Kalbjärga vägen from måndag 22 till onsdag 24 maj . Ge akt på ...
Läs mer

Utemöbel säljes

Utemöbel säljes som behöver kärlek. Pris: 100 kr Hämtas på fina Fårö på Ekeviken   tel: 0737088235 ...
Läs mer
Laddar in …

Den här hemsidan använder cookies för att din användarupplevelse ska bli så bra som möjligt.  Lär dig mer