Avaeken

Viktigt! Eken står på privat mark och särskild hänsyn bör iakttas då man besöker platsen,

På en av gårdarna vid Ava finns den berömda Avaeken.  även om man alltid är välkommen att sitta ner en stund och koppla av under den mäktiga kronan. Redan Carl von Linné imponerades av Avaeken, då han och hans följe besökte Fårö under ett par sommardagar 1741. Vid Avagården som ”såg täck och ordentlig ut” gjorde man en paus och ”här svalkade vi oss i den brännande hettan under en stor ek, som stod på gården”. 2007 firade man 300-årsjubiléet av Linnés födelse och Avaeken var en av de utvalda besöksplatserna på Gotland.

Man säger att Avaeken kan vara upp emot tusen år, så redan när Linné vilade i skuggan av det stora trädet, hade det uppnått en ansenlig ålder. Linné mätte stammens omkrets till 7 alnar, dvs. drygt fyra meter. 1898 mättes stammen till 9 alnar, nära fem och en halv meter. Sedan dess har stammens tillväxt avstannat. Eken är numera sargad av ålder. 1962 gjordes stora ansträngningar för att bevara trädet. Man tog bort allt murket virke, strök insidan med tjära, fyllde håligheterna med betong och stagade upp de kraftigaste grenarna. Sedan dess sägs Avaeken ha fått ett nytt liv och nya skott har slagit ut på stammen.

Text: Fårö Framtid, Fårö 2007

Du saknar behörighet för att redigera detta inlägg eller är inte inloggad.

Lämna ett svar

Facebook
Twitter
Email

Fler inlägg:

Säljes två hus på Fårö

Se Hemnet eller Fastighetsbyrån för mer info     https://www.hemnet.se/bostad/villa-3rum-faro-gotlands-kommun-faro-sudergarda-5201-21345274   /Lennart, 0705 106 106      

Läs mer
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner