Kvarnen på Skär

Skär på nordöstra Fårö bebyggdes sent.
En av de första som slog sig ner här och odlade ny mark var Niklas Ekman som flyttade hit på 1830-talet. Ekmans gård ligger snett emot infarten till Skärsände och Norsta Aura. Framför gården står en stolpkvarn i trä. Den byggdes 1867. Stolpkvarnen är den enda kvarvarande i sitt slag på Fårö och en av få på Gotland. Kvarnen restaurerades för några år sedan av gårdens nuvarande ägare tillsammans med Fårö Hembygdsförening. Här kan man, när vinden är lämplig, mala råg på gammalt vis.
På gården finns flera ålderdomliga byggnader från 1800-talet, bl.a. en tröskvandring med ytterväggarna täckta av så kallade ”stäv”, en uråldrig form av väggpanel som påminner om takspån. Intill boningshuset finns en gammal körsbärsträdgård och hundraåriga päronträd. Även boningshuset är från 1800-talet.

Det var här som den legendariske
”Kalle pa Skär”, dvs. Karl Ekman, bodde. Han föddes 1866 och blev 105 år. 

Fåröbor som bemannade livräddningsbåten på Skär och han belönades redan i unga år för sina bragder i sjöräddningens
tjänst. Karl Ekman var också erkänd för sina konstfullt tillverkade enkla möbler och redskap. Hans smedja och snickeri finns kvar på gården i det skick han lämnade det. Smedjan är byggd vid mitten av 1800-talet av virke som förmodligen varit bordläggning i en seglande fullriggare som strandat ute på det farliga Salvorevet.

Källa: Fårö Framtids ”Fårö 2007”

Lämna ett svar

Du saknar behörighet för att redigera detta inlägg eller är inte inloggad.

Facebook
Twitter
Email

Saknas någon kvarn? Maila info@faro.se.

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner