Helgumannen fiskeläge

Innehållsförteckning

Helgumannens fiskeläge, ett av Fårös viktigaste fiskelägen när det kom till strömmingsfiske. I nuläget är det bland de mest fotograferade platserna på Gotland.

Historia
Namnets ursprung

Sägnen berättar att just här bodde en helig man (Präst eller munk) som höll morgon- och aftonbön varje dag. Efter denna man ska fiskeläget fått sitt namn.
Det ligger också en färskvattenbrunnen nära stranden som kallas för ”Den helige mannens källa”.
Denna källa får sitt färskvatten från källor i berget.
Enligt folktron jagade guden Tor en jätte över ön och i jättens fotspår sprang källor fram.

En av de mest kända fiskarna som har haft en bod här är Bodilla Christina Jacobsdotter, även kallad Båta-bol, som en av våra färjor är uppkallade efter.
Hon bodde på en gård som hette Båta som ligger ungefär 7 km från fiskeläget och hon kunde ibland ro från Fårö till Visby för att sälja fisk.

Nutid

I nuläget finns det 15 strandbodar. Dessa är byggda enligt gammal tradition. Två av dem har t.o.m. ett förhistoriskt utseende. De består av ett tak som ställts direkt på marken eller på en grund av sten.
Bredvid fiskeläget finns sedan 2020 ett så kallat ”gildegard”/”nätgarde”, som man kan hänga upp nätet på, när det ska rensas.
Detta byggdes med bidrag från Fårö Framtid, till minne av Sverker Hagberg.

Kontakt

Lasse Weinerbrandt – 0702404333

Källa: Fårö 2006 -Fårö Framtid

Innehållsförteckning

2024-05-07 Helgumannen #fårö #helgumannen #helgumannensfiskeläge #gotland #gotlandibilder #visitgotland #visitsweden #igaddict #ig_naturelovers #naturephotography #raw_nordic #raw_sweden #fujifilmnordic #fujifilm_xseries #fujifilmxt3 #fujifilm_nordic #ig_magical_nature

2024-05-07 Helgumannen #fårö #helgumannen #helgumannensfiskeläge #gotland #gotlandibilder #visitgotland #visitsweden #igaddict #ig_naturelovers #naturephotography #raw_nordic #raw_sweden #fujifilmnordic #fujifilm_xseries #fujifilmxt3 #fujifilm_nordic #ig_magical_nature ...

9 0

Lämna ett svar

Du saknar behörighet för att redigera detta inlägg eller är inte inloggad.

Facebook
Twitter
Email

Saknas något fiskeläge? Maila info@faro.se.

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner