Dämba kvarn

Dämba kvarn även kallad Bergmans kvarn, då den ägdes av Ingmar Bergman och är nu en del av Stiftelsen Bergmangårdarna. Denna kvarn är endast tillgänglig för Bergmanstipendiater (Läs mer här). Kvarnen har blivit smakfullt ombuggd till en boyta med ett sovrum med dubbelsäng, badrum och ett kök som också fungerar som vardagsrum med en fantastisk utsikt över Dämbaträsk och åkrar.
Denna kvarn var också en viktig scenografisk del av filmen Bergman Island som släpptes 2021.

Historik:
Kvarnen byggdes omkring år 1747. Det var de två gårdsparterna vid Dämba som ägde kvarnen. Vid 1807 års kvarnskatteläggning var ägarna Lars Jacobsson och Lars Hansson. De skattade för totalt 11 personers maningsbehov.

Ägarna hävdade vid detta tillfälle att kvarnen var placerad i lä av både byggnader och skog och lyckades förmå skatteläggningsmännen att reducera den skatteskyldiga malningsmängden till 2/3.

Då Ragnar Werkelin och Anna Brogren överlät kvarnen till en ny ägare. Kvarnen hade då ägts i flera generationers släktled.

Den andra gårdspartens ägare var Wilhelm Martin, Esra Werkelin och Ragnar Werkelin.

Kvarnen var i bruk några år in på 1940-talet och ägaren var då Gustav Brogren och Esra Werkelin. Några årtionden senare restaurerade den nya ägaren och den förfallna kvarnbyggnaden. Under Adolf Kahlströms ledarskap och yrkesskicklighet, samt flera Fåröbors medverkan, fick kvarnkroppen ny hätta, vingar och vindspiror och invändigt gjordes inredning för fritidsboende.

På platsen har det tidigare stått en kvarn. Här byggdes redan på 1600-talet en stolpkvarn. I revisionsboken för Gotland 1653 kan man läsa att Dämbagården hade en väderkvarn och att ägaren var Michell Christophersson, som ärvt gården efter sina föräldrar.

Källa: Gösta Persson & Fårö pensionsförenings (SPF) Fårös kvarnar

Lämna ett svar

Du saknar behörighet för att redigera detta inlägg eller är inte inloggad.

Facebook
Twitter
Email

Saknas någon kvarn? Maila info@faro.se.

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner