SKAPA ETT KONTO
Det tar mindre än 1 minut!
Varför skapa konto?

HÅKAN NESSER

Artikel av Ann Lindgren

”Ibland tvivlar man på sin skrivförmåga, men så kommer det en idé.” Gotland då jag bott där så många år. Och på enkelrummet med utsikt över havet tänkte jag: why not! Boken som kom ut sommaren 2020 fick många lovord och Håkan Nesser tilldelades Crimetime Award i kategorin Årets Hederspris 2020. Hederspriset delas ut till en författare som har varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och som satt Sverige på deckarkartan. I boken återkommer Håkan Nesser till kommissarie Gunnar Barbarotti, som tillsammans med sin kollega och sambo, Eva Backman, under några månaders tjänstledighet en höst fått låna ett hus i Valleviken i Rute socken. Där löser de ett gammalt mordfall.

Foto: Markus Moström

De råkar få syn på en man som de trodde var död för länge sedan nämligen den före detta akademikern och busschauffören Albin Runge. Ingalill Mosander, bokkritiker, avslutade sin recension: ”Paret trillar naturligtvis in i en olöst mordgåta. Håkan Nesser när han är som bäst”. Håkan Nesser beskriver mycket initierat och igenkännande de olika platserna på Fårö till exempel Engelska Kyrkogården, färjepersonalen, Tomas på Kuten, Elsies café, Bergmans biograf vid Dämba, ICA Nyströms, Avaeken, Avanäset, Stora Gåsemora, Skalasand, Norsta Auren. Handlingen utspelas när Fårö är tömt på turister. Kommissarieparet har med sig ett porträtt av mannen med den röda cykeln och frågar ortsborna om de har sett honom. En kvinna svarar: ”–Bor han här alltså? Jag menar, på sommaren är det en jävla massa turister som trampar omkring på cyklar i alla möjliga färger.”

Håkan Nesser med sin hund Bolton vid Broakioskens strand intill färjeläget i Broa.

Några utdrag ur boken: ”Det var inte första gången de körde förbi Kutens Bensin och Crêperie Tati, det kultförklarade stället mellan Stora Gåsemora och Fårö kyrka, men hittills hade det varit igenbommat. Nu var det dock Allhelgonalördag och Elsies Café, som av allt att döma ingick i samma etablissemang, höll tydligen öppet. När de suttit där en stund dök en figur upp och undrade om allt var till belåtenhet. Han verkade vara i 65-årsåldern och erinrade om en tågrånare ur en gammal västernfilm: grånad hästsvans, rödspräcklig bandana och skinnväst. De försäkrade att läget var utmärkt, och Barbarotti frågade om det möjligen var Kuten själv som stod framför dem. –Tomas i körkortet. Men Kuten går också bra. Hur trivs ni med tidsandan härinne? ” Om ICA Nyströms: ”I den lilla butiken verkade lunchrusningen ha börjat. Inte mindre än tre kunder strövade omkring i de trånga gångarna och förutom damen i kassan var en ung man sysselsatt med att plocka upp varor på hyllorna. Alla verkade bekanta med varandra, det ropades repliker kors och tvärs och en extremt rödhårig kvinna pratade högljutt i sin mobil med någon som hette Petrus.” Håkan Nesser: –Jag brukar välja att skriva om det jag känner till. Det är lättare. Ofta cyklar jag från Broa på östra sidan av Fårö. Den delen är mjukare än den västra med alla raukar. Platsen och huset för upplösningen på mordgåtan finns inte i verkligheten. Men den ligger på vägen ned mot Skalasand. I slutet av juli kommer Håkan Nesser ut med sin sjunde bok om kommissarie Gunnar Barbarotti och hans kollega och sambo Eva Backman. Titeln på boken är Schack under vulkanen.

Läs mer från Fårö & Fårösunds guiden här

Du saknar behörighet för att redigera detta inlägg eller är inte inloggad.

Lämna ett svar

Facebook
Twitter
Email

Fler inlägg:

Boende Bergmanveckan

Bergmanveckan 2024 Vi hyr ut vårt hus under Bergmanveckan, obs, 6 dagar 23-29/6. 3 sovrum, 2 badrum, 100 m2 vid Sudersand. Pris 11,500. Anna.frey@hotmail.se

Läs mer

Boende Bermanveckan

Bergmanveckan 2024 Vi hyr ut vårt hus under Bergmanveckan, obs, 6 dagar 23-29/6. 3 sovrum, 2 badrum, 100 m2 vid Sudersand. Pris 11,500. Anna.frey@hotmail.s

Läs mer
Cookie Consent with Real Cookie Banner