SKAPA ETT KONTO
Det tar mindre än 1 minut!
Varför skapa konto?

Datum

15 jul 2023
Utgånget!

Tid

11:00 - 16:00

Silkestråd-workshop på Blessellska gården

Morus är ett samarbete mellan konstnärerna Hanna Norrna, Irini Gonou och Kleopatra Tsali.

Projektet undersöker konstnärliga, sociala, historiska och ekologiska dimensioner av silke. Det börjar med serikultur: konstnärerna föder upp silkeslarver i liten skala, i sina hem på Gotland, på Naxos och i Aten. Parallellt med aktiva odlingar, undersöks lokala historiska och samtida silkesproduktioner.   

På Gotland anlades plantager av tiotusentals mullbärsträd mellan 1830-1850, på initiativ av Sällskapet för Inhemsk Silkesodling. Kvinnor i aristokratin producerade silke på sina egna gårdar, och en grupp kvinnor i samhällets utkanter undervisades för att arbeta med silkesavel på Arbetshuset i Visby, under ledning av Elisabeth [Blessell] Kahl. I konstnärernas undersökningar av ursprungen till den gotländska silkesproduktionen, leder spåren tillbaka till medeltiden, då de första mullbärsträden kom till ön med munkar från södra Europa.

Väkommen att delta i en silkestråd-workshop på Blessellska gården på Fårö, som är Elisabeth [Blessell] Kahls föräldrahem. Tillsammans lär vi oss att spinna tråd från brutna silkeskokonger (som fjärilen tagit sig ut ur) från konstnärernas småskaliga produktioner.

Vi bjuder in till processen att producera silke, och delar våra erfarenheter från uppfödningen av silkeslarver i våra hem på Gotland, i Aten och på Naxos.

Det är gratis att delta och öppet för alla, ingen anmälan krävs. För mer information, hör av dig till: hannanorrna@gmail.com

Evenemanget är avslutat.

Taggar:

Lämna ett svar

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner