SKAPA ETT KONTO
Det tar mindre än 1 minut!
Varför skapa konto?

Datum

30 jun 2022
Utgånget!

Tid

11:00 - 12:30

Allätarens filmmeny – Sven Nykvist | Bits and Pieces from the Archives Sven Nykvist Special

Varje år i maj skickade Ingmar Bergman ett brev till Filminstitutets arkiv med en lång önskelista på ”sommarens stimulanser, droger, lustifikationer och bedövningsmedel”. Och varje sommar gick en fullastad lastbil med filmer till Bergmans egen bio vid Dämba. Men det var inte bara spelfilmer på önskelistan, utan lika ofta var det en disparat samling husmorsfilmer, journalfilmer och beställningsfilmer. Bergman var en allätare vars glupande filmaptit inte kände av några gränser.

I år fokuserar vi på ett axplock kortfilmer som Sven Nykvist fotograferade – från den första filmen En Stockholmssilhuett (1943) om Berns salonger vid Berzelii Park i Stockholm i regi av Bibi Lindström; vi följer med Folke Bernadotte på scoutläger vid Gränsö slott utanför Västervik; undersöker förnuftig fritid vid Sandvikens Jernverk och om ungdomens framtidsmöjligheter i textilstaden Norrköping och studentstaden Lund; och avslutar med en propagandavandring för CinemaScope-formatet med taxen Piccolo i regi av husse Sven Nykvist. Programmet är sammanställt av Filmarkivet.se och presenteras av Filminstitutets presschef Jan Göransson.

På svenska
Fri entré med festivalkortet.

Each year in May Ingmar Bergman used to send a letter with a long wishlist of “summertime excitants, narcotics, antics and anesthetics” to the film archive of the Swedish Film Institute. This year we will focus on a sample of short films with cinematography by Sven Nykvist.

Conducted by Jan Göransson, Head of Press at the Swedish Film Institute.

In Swedish.

Free for festival card-holders.

Foto: Privat

Evenemanget är avslutat.

Lämna ett svar

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner